Mănăstirea Aninoasa


Categorie: Mănăstiri
Perioada: 1677-1729, 1773
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-a-A-13467
Adresa: Str. Teilor 265
Localitate: sat ANINOASA; comuna ANINOASA
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Aninoasa Mănăstirea Aninoasa Mănăstirea Aninoasa Mănăstirea Aninoasa

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 28-May-2009

       Manastirea Aninoasa, cu obste de maici, a fost ctitorita in 1678 de marele clucer Tudoran Vladescu, calugarit cu numele Teodosie.
Intre anii 1722-1730 Mitropolitul Daniil al II-lea, crescut si calugarit la Aninoasa, aduce mari imbunatatiri manastirii zidind doua turle bisericii, adaugandu-i pridvorul, construind clopotnita, poarta mare de la intrare, case mari   cu opt incaperi si doua pivnite mari, unde puteau fi ascunse bunurile manastirii in cazul navalirii dusmanilor. Una dintre aceste gropnite avea iesire pe sub ziduri in padurea din partea de rasarit a manastirii.
In 1773 egumenul Mihail Tartasescu zideste paraclisul care a fost sfiintit cu hramurile "Sf. Gheorghe" si "Sf. Dumitru".
Logofatul Nicolae Buscoveanu construieste in 1833 casele din zid de langa clopotnita.
In 1842 si 1859, egumenul Dionisie Aninosanu renoveaza biserica si clopotnita.
In 1964 anul secularizarii averilor manastiresti, a trebuit sa paraseasca manastirea care a fost lasata in paragina pana in 1895 cand au fost reparate casele din fata bisericii, pentru a adaposti o companie din regimentul 30 Muscel.
Biserica cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae" a fost renovata in 1898, 1905-1908 si 1922-1937 de preotul Teodor Popescu.
S-a pastrat pictura originala din 1730. In proscomidie se poate citi numele zugravilor: Dima, Mihai, Badea. Chipul mitropolitului Daniil al II-lea se vede in pronaos, tinind in mana dreapta biserica si in stanga carja arhiereasca. Alaturi de el este calugarul Hrisantie si ctitorii Aga Tudoran cu sotia sa Alexandra. Pe zidul de nord al pronaosului sunt pictati Constantin Mavrocordat, Nicolae Mavrocordat si Grigore Ghica.
Icoana Sf. Nicolae este lucrata in argint de egumenul Dionisie Aninosanu.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti)